neděle 11. března 2012

Vlajka pro Tibet


Stříbrští ostrostřeci se letos již tradičně připojili k mezinárodní kampani "Vlajka pro Tibet". V sobotu 10.3.2012 v 9:30 tak vyvěsili na stožár u klubovny na Koubkově brance vlajku Tíbetského království. Po vyvěšení vlajky byl setníkem sboru pronesen krátký historický exkurs a na závěr byla provedena nezbytná slavnostní salva. Vlajka bude u klubovny viset celý víkend.
Krom dalších stovek subjektů a jednotlivců se k iniciativě Vlajka pro Tibet připojilo i 403 měst a obcí ČR. Město Stříbro k tomu ani letos, pod novým vedením, nenašlo dost odvahy. Škoda...


Ostrostřelci a Tibet? Proč?!
Kdysi slavná Tibetská říše se v průběhu staletí stávala dějištem mocenských her svých velkých sousedů - mongolů, Čínského císařství, Gurkhů a nakonec britských kolonizátorů. Po zániku císařství dynastie Čhing, vzniká v roce 1913 nezávislé Tibetské království, byť pod britskou kuratelou. Pohádka o chudém, ale hrdém, sebevědomém a osvíceném národě končí v roce 1950, kdy si na Tibet vzpomněli čínští komunisté a s nenažraností a rozpínavostí jim vlastní Tibetské království anektovali. Slabá, tradiční a spíše "dekorativní" tibetská armáda neměla proti  mase zfanatizovaným číňanů se špaginy v rukou žádnou šanci. Přesto se světem opuštění  tibeťané  bránili urputně... Zde je možná první paralela s osudem našeho národa a samostatného státního útvaru.
14. dalajláma byl ve svých patnácti letech požádán o uchopení světské i duchovní moci. Po uzavření tzv. "sedmnáctibodové dohody" (23.5.1951) se však stává víceméně jen loutkovou hlavou státu. Rajtování čínských komunistů po mírumilovném a tak trochu zasněném Tibetu nezůstává bez odezvy; míra zoufalství je dovršena: 10.3.1959 propuká ozbrojené povstání tibetského lidu proti čínské nadvládě. Povstání je krvavě potlačeno, 80.000 lidí pobito, tisíce lidí, především z řad duchovenstva prostě "mizí", další jsou internováni v koncentrácích a na 200.000 běženců opouští Tibet. S nimi i dalajláma, který v Indii vytvoří exilovou vládu. Zde paralela druhá: I náš legitimní panovník, český král a rakousko-uherský císař Karel I., byl nucen odejít do exilu na Madeiru, kde ztrápen v roce 1922 umírá.
Tibet tak dodnes zůstává pod nadvládou komunistické Číny. Perzekuce duchovních, násilně zaváděné "reformy", porušování základních lidských práv a svobod,  krvavé potlačování projevů odporu, likvidace "nepohodlných" osob - to vše jsme také zažili; vzpomene si na to ještě někdo?
Když jsme u nás na náměstích zvonili klíčema, umírali v Tibetu stovky lidí po vyprovokovaných nepokojích. Když celý svět v roce 2008 "uchcával" nad megalomanskou olympiádou v Pekingu, umírali v Tibetu lidé znovu. Tibet byl neprodyšně uzavřen a neoficiálně bylo vyhlášeno přísné informační embargo. Co se tam dělo a děje, se můžeme pouze domnívat; více jak dvacet případů sebeupálení budhistických mnichů za posledních pár měsíců leccos napovídá...
A svět s ústy ucpanými dolarovými bankovkami mlčí...

ZDE najdete pár fotografií z akce od Petra "Paťase" Patočky.

Žádné komentáře: